Onze missie

Bij team StrandRover streven wij er naar om de Nederlandse natuur zo goed mogelijk intact te houden, en te voorkomen dat de levens van vogels, zeedieren en landdieren in gevaar worden gebracht door de zeer snel groeiende berg zwerfafval. De eerste stap die wij nemen in het verschonen van de Nederlandse stranden en kustlijnen, is het realiseren van de eerste autonome StrandRover robot. 

Samen hopen wij het verschil te maken op het gebied van natuurvervuiling, en mensen te inspireren om bewuster met afval om te gaan.  

Waar eindigt plastic?

Hoewel plastic oneindig veel mogelijkheden biedt en een grote hoeveelheid nuttige toepassingen kent voor producten en verpakkingen, brengt het ook veel schadelijke effecten met zich mee. Door het overmatige gebruik van kunststof producten, verpakkingen en onderdelen, wordt er jaarlijks wereldwijd 11 miljoen ton aan plastic weggegooid. In de afgelopen 20 jaar is er net zoveel kunststof geproduceerd als de 80 jaar er voor. De gedeponeerde plastic producten en deeltjes komen  op allerlei manieren in ons milieu terecht, wat schade oplevert voor heel veel plant- en diersoorten.

Hoe komt plastic in onze natuur terecht?

De meest voorkomende manieren waarop plastic in onze natuur terecht komt;

– Afval dat door mensen wordt achtergelaten, of per ongeluk door de wind wordt meegevoerd. 
– Illegale dumping of onjuiste verwerking van afval.
– Het lekken van stortplaatsen of het uitpuilen van afvalbakken.
– Onjuiste afvoer van (schijnbaar onschadelijke) persoonlijke verzorgingsproducten.

De gevolgen van plastic

De afbreektijd van biologisch materiaal is meestal een aantal dagen, maar helaas is dat van kunststoffen vaak oneindig. Doordat bijvoorbeeld een PET fles afbreekt, ontstaan zogenaamde ‘microplastics’; microscopische stukjes plastic afval van 5 millimeter en kleiner. Dit maakt het niet alleen heel erg moeilijk om uit de natuur te halen, maar het maak het ook nog eens makkelijker om in levende wezens terecht te komen. Vogels zien het aan voor visseneitjes en sterven omdat ze verzadigd denken te zijn; in werkelijkheid zijn ze vergiftigd. In de ergste gevallen eten zeedieren een stuk plastic op en stikken ze hierdoor. Ook onze akkers raken bezaaid met plastics en zijn maar liefst 4 tot 23 keer zo vervuild als de oceaan. Via zowel andere dieren die we consumeren en onze gewassen, komt plastic in ons lichaam terecht. In de illustratie hiernaast zijn een aantal mogelijke effecten van het consumeren van microplastics weergegeven. 

Wat kunt u doen?

Beat the microbead

Weten wat er in jouw cosmetica producten zit? Lees meer op de site en download een gratis app om producten te scannen.

NL Schoon

Voor richtlijnen voor jouw bedrijf voor de meest gevonden plastic producten op Europese stranden.

The Ocean Clean Up

Door de Nederlandse Bojan Slat opgericht, het grootste opruimproject dusver. Voor meer informatie over plastic soup of wil je doneren? Of vind een baan waarmee je dit bedrijf en het milleu steunt.

Stichting Noordzee

Join een clean up tour, wordt partner van de Noordzee en doneer om bij te dragen aan een gezonder waddenstrand. Je kunt ook een clean up toolkit downloaden.

Volg ons op onze social media kanalen!