02/06/2022

Op donderochtend 2 juni vertrokken wij naar Drachten. Hier bezochten wij een lezing van Omron over Autonomous Mobile Robotics (AMR). De robots die Omron heeft ontwikkeld, rijden bij Philips ook rond en hier hebben we een kijkje mogen nemen. 

Door middel van foto Artificial Intelligence (AI) worden met robotarmen systemen geautomatiseerd. Deze robotarmen draaien over meerdere assen zodat ze veel beweeg richtingen hebben en snel kunnen werken. Door het gebruik van foto’s kan de robot accuraat te werk gaan. 

Naast de robotarmen, wordt er ook gebruik gemaakt van robots die vervoer op zich nemen. Deze robots rijden rond door de fabriek en verplaatsen items van A naar B door middel van mapping. De robot weet zelf hoe de omgeving eruit ziet aan de hand van sensoren en waar hij dus langs kan rijden. De robots hebben hubs om op te laden en gaan hier zelf naartoe wanneer ze merken bijna leeg te zijn en wanneer ze even niks te doen hebben. 

De foto AI kunnen wij in ons project gebruiken voor herkennen van nat- en droog zand op het strand en om te zien waar de robot langs moet rijden. Zo kan de vloedlijn gedetecteerd worden. Ook zou er op dezelfde manier als bij de robots van Omron werkgebieden aangegeven kunnen worden waar de robot binnen moet blijven.

About the company

Omron is van origine een Japans elektronicabedrijf wat zich gevestigd heeft in 1948. Ze specialiseren zich in Industriële automatisering, waaronder industriële robots, sensoren, schakelaars en industriële camera’s. Inmiddels hebben ze wereldwijd vestigingen en naamsbekendheid gemaakt.

Hanzehogeschool Groningen