9 Mei 2022

Na een goed benutte meivakantie kon team Strandrover met een frisse blik inspiratie opdoen voor het project in Heerenveen. Omrin, een super innovatief afvalverwerkingsbedrijf was namelijk zo gastvrij om ons te ontvangen onder het genot van een kop koffie. We kregen een informatieve presentatie van de heer Peter Bleeker, ervaren afvaladviseur bij Omrin. Hij wist te vertellen dat Omrin zich met maar liefst 8 SDG’s bezig houdt. Zo gebruiken ze GFT van onder andere babyluiers voor het produceren van hun eigen groene gas, waar hun voertuigen , zoals vuilniswagens en heftrucks, weer op kunnen rijden.

About the company

 

Omrin is verantwoordelijk voor bedrijfsafval en het afval van particulieren in de regio Noord-Nederland, waaronder; de Schiereilanden. Dat zou dus betekenen dat de eerste Strandrover robots materiaal gaan leveren waar Omrin weer gesorteerde grondstoffen van kan maken. Door geavanceerde infraroodtechniek is het mogelijk verschillende kunststoffen van elkaar te onderscheiden en stuurt een computer een signaal naar luchtdrukpompen. Deze pompen sorteren de kunststoffen door ze vanaf de lopende band omhoog te blazen naar een andere lopende band. Deze infrarooddetectie techniek zou ook toepasbaar kunnen zijn bij de robot om afval van biologisch materiaal te onderscheiden. Bij Omrin weten ze 86% van het afval te scheiden wat ze binnen krijgen. De overige 14% van het afval wordt verbrand en de stoom die hierbij geproduceerd wordt, gaat weer naar fabrieken in Harlingen.