15/4/2022

De volgende stap voor project Strandrover vond plaats op de Wadden: antwoord krijgen op de vraag ‘hoe goed werkt ons eerste concept?’ Hiervoor kon team Strandrover geen beter denkbare testlocatie bedenken dan de uiteindelijke gebruikscontext van de robot, en dus zijn we afgereisd naar de stranden van Schiermonnikoog. Voor we konden concluderen dat er weinig tot geen afval te vinden was op het strand, gingen we langs bij een aantal experts. Ons eerste gesprek, na aankomst op het eiland, was met bewoner en reddingsboot bestuurder bij de KNRM, Boudewijn. Hij vertelde ons het probleem van zwerfafval op de stranden, en op zee, tot ongenoegen te herkennen. Wist je bijvoorbeeld dat naar schatting meer dan 90% van het afval op de stranden is aangespoeld? Zo wist de heer Boudewijn ons ook te vertellen dat te vaak containers overboord raken van vrachtschepen en hier helaas nog weinig mee gedaan wordt op gebied van preventie en nazorg. Team Strandrover heeft samen met de heer Boudewijn ingestemd om meer bewustwording rondom dit probleem aan te willen kaarten, waar mogelijk door middel van onze robot.

Interview

De volgende expert en eilandbewoner die we spraken was de heer Wieger, werkzaam over het gehele eiland in opdracht van Natuurmonumenten. Zijn ervaring was dat granulaat een grote boosdoener is op gebied van natuur vervuiling op het eiland, omdat dit moeilijk te bestrijden is. Ons concept heeft op de excursie een granulaatkorrel uit het strand weten te filteren. Dit is mogelijk doordat de zeeftrommel beschikt over een maaswijdte van 4 millimeter en granulaat gemiddeld een doorsnede van 5 millimeter heeft. Wist je bijvoorbeeld dat microplastic hier ook onder valt? Al het kunststof vanaf 5 millimeter en kleiner noemen we microplastic. Door ook het kleine afval uit de natuur te halen voorkomen we dat het verder afbreekt in kleinere nanoplastics dat in de lucht gaat zitten en de bloedbaan van mens en dier binnendringt, wat giftige effecten met zich meebrengt. De heer Wieger stemde in om door middel van een app de opruimrobot met mensen te laten communiceren zodat we allemaal ons steentje bij kunnen dragen door de robot te legen wanneer deze vol zit!

Testen

Eenmaal bij het strand aangekomen konden we ons eerste concept testen: een zeeftrommel met ingebouwde spiraal die het afval met succes naar achteren verplaatst en zand doorlaat. Onze volgende stap is om dit proces te automatiseren om de robot autonoom te laten werken. We zijn erg tevreden met de geboekte progressie van ons gezellige uitje, wat met dank aan de medewerking van de experts een geslaagde dag was.

Hanzehogeschool Groningen